Ush rolt eerste toepassing van teledriving uit in België
- Eerste use-case in België via Poppy-vloot
- Aanzienlijke efficiëntiewinst voor vlootbeheerders en gebruikers
- Brede waaier aan nieuwe diensten mogelijk
Ush gaat in zee met de grootste Belgische autodeeldienst Poppy om de mobiliteit van bedrijven en burgers duurzamer te maken en naadlozer te laten verlopen via teledriving. Ush maakt hiervoor gebruik van de technologie van het Duitse Vay.
Eerste use-case
Ush en Poppy: twee bedrijven die deel uitmaken van het groeiende mobiliteitsecosysteem van D’Ieteren bundelen hun krachten met een mobiliteitsoplossing die de brug slaat tussen privé-autobezit en het openbaar vervoer, door de bestaande vloot van deelauto’s efficiënter en veelzijdiger in te zetten.
Concreet zal de vloot van Poppy, met 2.300 voertuigen ’s lands grootste autodeeldienst, uitgerust worden met de nodige technologie om de auto’s vanop een afstand te kunnen besturen. Dankzij die technologie kan bijvoorbeeld worden ingespeeld op de soms eenzijdige verkeersstroom van deelauto’s, of kunnen fout geparkeerde deelwagens worden verplaatst. Het is voor klanten bovendien een handige manier om de zogeheten ‘last mile’ van en naar het openbaar vervoer te overbruggen. Die is vandaag immers vaak zo complex dat mensen gemakkelijkheidshalve voor een veel minder milieuvriendelijk alternatief kiezen.
In de toekomst zou men met teledriving zelfs de deelauto tot bij de klant kunnen brengen wat het bereik van dit soort dienstverlening aanzienlijk kan uitbreiden. Maar ook chauffeursdiensten, autoverhuur, leveringsdiensten of – waarom niet? – het laden van elektrische voertuigen zou via teledriving kunnen worden vergemakkelijkt.
Of hoe deze technologie het gebruikscomfort alleen maar ten goede zal komen, de wegen kan helpen ontlasten en de transitie naar een duurzaam verplaatsingsgedrag kan ondersteunen.
Aanzienlijke winst
Los van het ruime toepassingsgebied voor dit partnership tussen Ush, Poppy en Vay, zal teledriving ook heel concrete efficiëntiewinst opleveren. Zo kan dankzij besturing vanop afstand het gebruik van deelvoertuigen tot 200% worden verhoogd zodat een deeldienst als Poppy op een grotere vraag kan inspelen zonder noodzakelijk zijn vloot te hoeven uitbreiden.
Max Levandowski, CEO at Ush: “Wij zijn ervan overtuigd dat teledriving als dienstverlening een hele waaier aan mogelijkheden biedt. Het is een manier om de service naar klanten en bedrijven uit te breiden, en inefficiëntie weg te werken. Dat we hiervoor kunnen samenwerken met Vay, dat een absolute wereldleider is in deze materie, is een belangrijk voordeel.”
Ook Pierre de Schaetzen, CMO van Poppy, beklemtoont de potentiële meerwaarde van teledriving: “Bij Poppy streven we ernaar om het meest betrouwbare alternatief te bieden voor een privé-voertuig. Dankzij teledriving kunnen wij onze vloot op een dynamische manier inzetten op basis van de realtimevraag. Bovendien stelt de vooruitstrevende technologie van Ush en Vay ons in staat om de dienstverlening naar onze klanten een niveau hoger te tillen en uit te breiden met mogelijkheden die vandaag niemand biedt. Dat we in één beweging ook efficiënter onze bestaande vloot zullen kunnen inzetten, is mooi meegenomen.”
De eerste resultaten van dit project zullen nog dit jaar op de Belgische wegen te zien zijn. Zodra het wettelijk kader volledig is goedgekeurd, kunnen de drie partners op korte termijn hun knowhow ter beschikking stellen.
NOTA
Wat is teledriving?
De naam zegt het zelf: teledriving is een auto die bestuurd wordt vanop afstand. Letterlijk, want de bestuurder van een op afstand bestuurde auto bevindt zich vaak op ruime afstand van de auto zelf. Deze benadering combineert de precisie en het inzicht van een uitvoerig opgeleide bestuurder met geavanceerde rij- en connectiviteitstechnologie. Teledriving verschilt bijgevolg grondig van autonoom rijden dat volledig vertrouwt op complexe algoritmes en sensoren om zonder menselijke tussenkomst te rijden.
Ush_Poppy_NL
DOCX - 56 Kb
Ush_Poppy_NL
PDF - 96 Kb
Dirk Steyvers